Meny
Framtid Haga
2020-08-26

Förstudie genomförd inom Leader Gästrikebygden

En förstudie med namnet ’Närodlad fisk för ökad sysselsättning’ har nu genomförts av Entré Hofors, med finansiellt stöd från Leader-programmet Gästrikebygden.

 

Syftet har varit att utreda möjligheterna för ett större lokalt engagemang för fiskodling och hur man kan arbeta för att inspirera och öka kunskaperna kring tillvägagångssätten.  

 

Målet med förstudien har varit att skapa underlag och förutsättningar för att bygga upp en plattform som ger människor möjligheten att sysselsätta sig inom så kallade gröna näringar, till exempel produktion av livsmedel i hus.

 

Projektarbetet har innehållit utredningar kring flera olika möjligheter för detta och därefter fokuserat på tropisk aquaponi. Resultatet kommer därför att ligga till grund för ett större etableringsprojekt där en tropisk aquaponi under hösten 2020 implementeras i växthusanläggningen i Hofors Kommun.

 

I denna anläggning kommer en rad verksamheter att bedrivas. Till exempel; forskning genom Högskolan i Gävle, rehabiliteringsinsatser enligt nya innovativa program och metoder, utbildningsinsatser för allmänhet och särskilda skolprogram för ungdomar. Dessutom kommer anläggningen att vara öppen för allmänhetens besök, där man bland annat kan se hur bananer, mango och papaya frodas.

 

Fiskarna kommer inledningsvis att vara av arten Tilapia som är en allt mer populär matfisk som odlas i varmvattensystem. Så under våren 2021 är ni välkomna på ett besök får att se hur grönsaker och frukt växer i symbios med fiskarna i anläggningen. 

2019-11-07

”Ett år i min trädgård”

Inspirationsföreläsning med Andreas Graveleij från Kniva trädgård.

Nu har du chansen att i november få inspiration inför kommande trädgårds- och odlingssäsong. Andreas Graveleij är trädgårdsmästare, skribent i tidningen ”Allt om trädgård” och driver sedan 2015 Kniva Trädgård utanför Falun.

Onsdagen den 20 november klockan 18:00 är ni välkomna till växthuset i Hagaparken. Entré 200 kronor. 
Anmälan gör via Studiefrämjandets hemsida

Länkar

Läs mer om arrangemanget genom att klicka här

Inbjudan i PDF format

 

2019-11-04

Seminarie på Entré Hofors

Hur ser framtidens livsmedelsförsörjning ut? Det diskuteras på ett seminarium 7 november.

Leder seminariet gör Björn Oliviusson från växthuset i Berga. Han berättar bland annat om kretsloppsodling av fisk, frukt och grönsaker.

Seminariet är kostnadsfritt och alla intresserade hälsas välkomna.
Föranmälan krävs, begränsat antal platser.

Anmäl till; patrick@framtidhaga.se

 

När: 7 november
Var: Entré Hofors, Skolgatan 7, Hofors
Tid: 14-16.30

 

2019-10-15

Miljonprojekt för klimatstyrning

Under oktober 2019 startar ett projekt där Högskolan i Gävle tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), ProGro AB, Entré Hofors, Hofors Kommun och Stravent ska bygga en pilotanläggning för att optimera klimatstyrning i växthusmiljö. Tillsammans med ledande akademisk kompetens inom bland annat områden som Hortikultur, läran om trädgårdsodling kommer projektet konstruera och designa en ny och unik teknik som möjliggör användandet av restvärme. Denna teknik skall sedan användas för att designa klimatstyrningssystem för växthus världen över och till detta har nu projektmedel på 5,2 miljoner kronor beviljats från Europeiska innovationsprogrammet via Jordbruksverket. 
 
Projektet är av stort nationellt intresse och om det lyckas fullt ut så kommer tekniken att möjliggöra nyttjandet av industriell restvärme och öka Skandinaviens möjligheter att bli mer självförsörjande på grönsaker, bär, frukt och fisk. Systemet ska även testas för att kyla växthusen under sommarhalvåret då man har stora problem med att vädra ut värme. Denna teknik har då även stora exportmöjligheter. Projektet genomförs från okt 2019 till och med december 2022.
 
Tekniken som ska testas i växthus för första gången heter Confluent Jet och används idag i flera andra sammanhang. Bland annat för energieffektiv ventilation i byggnader. Forskargruppen leds av Bahram Moshfegh, professor i energisystem vid Linköpings Universitet och Högskolan i Gävle och till sin hjälp har Bahram ett forskarteam vid Högskolan i Gävle.
 
Från SLU kommer Karl Johan Bergstrand och Sammar Kahlil som är två av Sveriges mest kompetenta forskare på växthusteknik respektive olika kulturers välmående och sjukdomar. Från ProGro kommer Lars Ericsson som är ansedd att vara en av Europas främsta experter på bland annat växthusbyggnader.
 
Hofors kommun kommer under ledning av Sveriges Lantbruksuniversitet SLU och Högskolan i Gävle sköta om testanläggningen och de växter som ingår i försöken. Entré Hofors kommer att samordna projektinsatserna på plats och arbeta för att samla aktörer som kan bygga system och sälja tekniken på marknaden. Stravent OY är ett finskt expertföretag och som tillverkar delar av systemets komponenter.
 
Den nationella livsmedelsstrategin slår fast att Sverige måste öka sin självförsörjning på livsmedel för ökad säkerhet och av hållbarhetsskäl. Hofors kommun är nu bland de mest aktiva och framgångsrika kommunerna i Sverige när det gäller arbete. Allt tack vare kommunens satsning på växthuset och de pågående projekten.

 

2019-05-20

Invigning av växthusen i Hagaparken

Den 1 juni invigs växthusen i Hagaparken i Hofors – Haga Trädgårdar. Alla hälsas välkomna att delta på invigningen.

Bygget av växthusen är nu inne i färdigställandet och den 1 juni hålls en öppen invigning av växthusen i Hagaparken - Haga Trädgårdar – och det är landshövding Per Bill som kommer att hålla i invigningsceremonin.

Dansshow, körsång, tipspromenad, musikunderhållning, ponnyridning, visning av kommunens föreningar och konstutställning med Gävles fristadskonstnär Seywan Saeedian är programinslag under invigningen som hålls mellan 10 och 15.

I Haga Trädgårdar kommer forskning och utveckling förenas, sociala insatser genomförs för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, entreprenörskap blandas med odling av grödor. Verksamhet för barn, rehabilitering och mycket mer planeras i området.

2019-04-08

Växthuset i Hagaparken invigs 1 juni

Invigning i Hagaparken

Den 1 juni kommer växthuset i Hagaparken att invigas.
Alla som vill är välkomna att vara med på invigningen och höra om det fortsatta arbetet.

Bygget och färdigställandet av växthuset i Hagaparken är nu inne i färdigställandet och nu blickar man framåt för att komma igång med nästa viktiga del av arbetet.
Här kommer människor som står långt från arbetsmarknaden att kunna arbetsträna, man kommer att odla tomater, gurka och asiatiska grönsaker och det kommer att finnas café och gårdsbutik.

Den 1 juni bjuds alla som vill in till invigning av växthuset i Hagaparken. Program meddelas närmare invigningen.

På Socialnämndens Facebook-sida kan man fortlöpande följa bygget av växthuset.

 

2019-04-05

Slutbesiktning av växthuset

Idag har slutbesiktningen för byggnationen av växthuset genomförts och godkänts så redan nu på tisdag börjar verksamheten att flytta in. De utvändiga arbetet kommer att fortsätta under våren.

2019-03-26

Amazon kommer till Sverige

Amazon kommer med största sannolikhet att etablera sig i Sverige inom kort. Hur kommer det att påverka dig? E-handelsexperten Arne B. Andersson från PostNord berättar hur. Deras närvaro kommer att möblera om det svenska detaljhandelslandskapet, såväl för fysiska handlare som e-handlare. Vad innebär det för dig?

PROGRAM

08:30-08:45

Fika och mingel

08:45-10:00

  • Vilken modell kommer de att välja
  • Vilka är möjligheterna för svensk handel
  • Vilka är vinnarna respektive förlorarna
  • Hur kommer det påverka logistikleverantörerna
  • Vad ska man som handlare se till att göra innan Amazon kommer

10:15-11:00

  • Frågepanel

PRIS

Medlem i MSEHC: 0 kr
Medlem i Entré Hofors 0 kr
Bli medlem i MSEHC – medlemspris direkt: 600 kr
Bli inte medlem – välkommen ändå: 750 kr
No show avgift*: 300 kr

Ange eventuella särskilda behov, allergier etcetera när du anmäler dig.
* Vid avbokning efter den 7 april eller om du uteblir trots anmälan.

ANMÄLAN

till info@msehc.se senast den 2 april 2019

“Amazon är både efterlängtade och fruktade på den svenska marknaden. Amazon Prime är ett imponerande erbjudande som får konsumenter att ändra köpvanor av både fysiska och digitala varor. För fysiska butiker och e-handlare kan Amazon både vara ett hot och en möjlighet.

Jag har många gånger haft nöjet att se Arne från PostNord tala. Han är alltid påläst, alltid aktuell men också jordnära och lättsam. Är oerhört glad att han kommer till Hofors för att sprida sin kunskap med fokus på Amazon den 9 april. Jag hoppas att du tar chansen att komma och lyssna!

Peter Boqvist

MSEHC

2019-03-25

Frösådd och egen adress

På Socialnämnden Hofors kommuns facebook kan vi läsa att i växthuset händer det något hela tiden. Inredningen i växthuset börjar komma på plats och i samband med beställningen av nybyggnadskartan för byggnaden har nu växthuset fått den officiella adressen Kaserngatan 5, Hofors

Arbetet med växthuset fortskrider enligt planerna och snart är det dags att ställa i ordning och plantera allt som trädgårdsgruppen har försått. Vi kommer kunna få se bland annat chili, paprika och tomater tillsammans med många fler växtligheter.

2018-12-12

Vad händer med växthuset

Är du nyfiken på hur det går med byggnationerna och verksamheten kring växthuset i Hagaparken? Då vill vi tipsa om att följa Socialnämnden Hofors facebook för de nyaste uppdateringarna.

Här hittar ni facebooklänken till Socialnämnden Hofors kommun: Socialnämnden på facebook

2018-11-21

Taket – En enorm resurs

Ett tak är en enorm resurs för uppsamling av regnvatten och på växthusen i Hagaparken kommer det uppsamlade regnvattnet att återanvändas för just bevattning.

Växthusen i Hagaparken är placerade med taken mot varandra för att kunna ta till vara på så mycket vatten som möjligt. Regnvattnet från taken leds ner i en uppsamlingsbehållare som är placerad i växthuset för att sedan användas för bevattning av det som ska produceras. Fördelen med att använda regnvatten istället för kranvatten är att det har en låg kalkhalt som gynnar växtligheten samt är resurs-, energi- och miljösparande.

2018-10-08

Entreprenör till Trädgårdsstaden i Hofors Kommun

Hofors är en liten naturskön kommun med stora möjligheter. 35 minuter väster om Gävle och 25 minuter från Falun hittar du Hofors med framgångsrika industrier och serviceföretag i en bra boendemiljö och en väl utbyggd samhällsservice. Med ett stort utbud av idrott, kultur, natur och föreningsliv inpå knuten finns goda förutsättningar för dig att utvecklas och vara med och utveckla.

Här finns en tradition av gröna näringar inom bland annat jordbruk och generationer av odling med stark kunskap och affärskunnande inom den gröna sektorn. Kommunen har en rad naturliga tillgångar och potential för innovativ utveckling inom odling och försäljning av närproducerade produkter. Alldeles intill E16 ligger Hagaparken, ett naturligt stopp där det idag byggs ett växthus, en arena för odling och arbetsmarknadsinsatser, forskning och utveckling, event och försäljning. Här passerar det cirka 10 000 bilar varje dag och inom en 22 milsradie når du halva Sveriges befolkning.

Just nu söker vi en entreprenör som är utåtriktad, gillar utmaningar och samarbeten för att driva café, ”gårdsbutik”, försäljning och event. Stor vikt kommer att läggas på samverkan kring samhällsnytta och arbetsintegrering. Cafédelen på 180 m2 innehåller nödvändig utrustning så som kyl och disk. Målsättningen är att växthuset skall vara färdigbyggt till maj 2019.

Är du intresserad av att etablera verksamhet i Trädgårdsstaden ber vi dig skicka in en intresseanmälan via mail till per.lindholm@hofors.se

Sista dag för ansökan/intresseanmälan är 14 december

Vid frågor kontakta Per Lindholm, områdesansvarig Trädgårdsstaden AMI
per.lindholm@hofors.se 
eller ring 070-086 01 64

För övriga frågor kring näringslivet i Hofors kommun kontakta Entré Hofors
info@entrehofors.se eller ring 0290-77 18 05

2018-09-21

Byggnationen håller tidsplan

Den pågående markberedningen för växthuset i Hagaparken är snart klar och nästa steg i byggnationen av växthuset är gjutning av en platta. Förberedelse och byggnation av växthuset håller tidsplanen och även budgeten.

I växthuset kommer det förutom odling också att bedrivas arbetsmarknadsinsatser, så som praktik, arbetsträning, språkstödjande insatser och arbetsförmågebedömning. Det kommer drivas café, försäljning och eventdel i växthuset och inom kort kommer vi att annonsera och öppna upp för intressenter till en sådan verksamhet.

– I växthuset kommer det att finnas bland annat odlingsbord och lådor för att driva upp grödor, då kan vi kvalitetssäkra hela processen från jord till bord. Berättar Per Lindholm, områdesansvarig för Trädgårdstaden.

– Det pågår även en del intressanta diskussioner med aktörer som vill bedriva forskning och utveckling i växthuset och har man en idé och är intresserad av att etablera en verksamhet i eller kring Trädgårdsstaden och växthuset är man välkommen att höra av sig till oss.

Vid frågor kring växthuset kontakta Per Lindholm, områdesansvarig Trädgårdsstaden AMI
per.lindholm@hofors.se eller ring 070-086 01 64

För övriga frågor kring näringslivet och etableringar i Hofors kommun kontakta Entré Hofors
info@entrehofors.se eller ring 0290-77 18 05

2018-09-03

Vad händer i Framtid Haga

Vad händer i Hagaparken?

I Hagaparken har Hofors Kommun nu påbörjat uppbyggnaden av det växthus som utgör starten för den verksamhetsutveckling som ska ske i kommunen genom Framtid Haga projekten ”Trädgårdsstaden” och ”Kunskapsstaden”. Växthuset kommer att vara ett utvecklingscentrum för sysselsättning och rehabilitering, för nyföretagande inom s.k. gröna näringar och för teknikutveckling runt odling av grönsaker och fisk.

Växthuset kommer att förvaltas av AMI - arbetsmarknads och integrationsenheten i Hofors Kommun som även kommer att bedriva verksamhet i delar av växthuset. Det är också dit man vänder sig om man är intresserad av att veta mer om möjligheterna i växthuset eller av att hyra utrymme för verksamhet i växthuset.

Vad är det för tidsplan?

Avsikten är att växthuset ska tas i drift under våren 2019. 

Det står nya skyltar både i Hagaparken och vid Hagaskolan, vad menas med det?

Med skyltarna vill vi visa att "nu händer det saker i Hofors”. Framtid Haga projektet skapar nya stora möjligheter för många människor och aktörer att vara delaktiga i ett område som kommer att skapa nya förutsättningar för ökad sysselsättning och företagande.

I trädgårdsstaden för odling av fisk och grönsaker och i kunskapsstaden för framtida kompetensförsörjning och attraktionskraft i industrin. Med skyltarna vill vi skapa intresse och engagemang för satsningarna som riktar sig till både Dalarna och Gävleborgs län.  

Hur ser de kommande 6 månaderna ut i projekt Framtid Haga?

I projektet trädgårdsstaden så arbetar man inom kommunen nu med att planera för verksamheterna i växthusen och med att skapa bra förutsättningar för andra aktörer att hyra in sig med olika verksamheter. En relativt stor del av växthusen kommer att hyras ut för forskning och utveckling kring växthusteknik för odling på ”våra breddgrader" och odlingsteknik avseende både fisk och grönsaker. Just nu så arbetar man tillsammans med SLU (Statens lantbruksuniversitet) och HiG (Högskolan i Gävle) samt med LiU (Linköpings universitet) med att söka finansiering för ett projekt där man installerar ett helt nytt sätt skapa odlingsklimat i växthus. Finansieringen söks hos Jordbruksverket som har uttalat ett stort intresse för projektet. Beslut väntas i December 2018.

Ett annat projekt vi nu arbetar med är teknik för effektiv fiskodling i slutna system. På Entré Hofors jobbar man nu med att hitta stödfinansiering för ett företag som vill etablera sig i Hofors och odla bl.a. regnbågsforeller och eventuellt på sikt även stör. I växthuset kommer man då att testa och utveckla teknik som sedan används i en industriell anläggning som planeras i Böle industriområde. Avsikten är också att skapa samarbete med lokala aktörer för inplantering av fisk. 

Vad gäller kunskapsstaden så arbetar man nu på Entré Hofors intensivt med att skapa förutsättningar för 2047 Science Center att etablera sig i Hofors för att ge kommunerna i länet nya möjligheter att öka intresset för naturvetenskap och teknik och förbättra möjligheterna för kompetensförsörjning i länets företag. Entré Hofors stödjer 2047 Science Center i en rad aktiviteter och projekt som nu kommit så långt att det är dags att börja på att installera 2047 SC i Hofors.

Målet är att 2047 SC etablerar sig i Hagaskolan men i avvaktan på beslut om vem som ska äga fastigheten och ställa iordning den för verksamheten så börjar man i januari 2019 på att installera verksamhet i f.d. Hubbr huset. Tillsammans med bl.a. Ovako och Swerea Kimab ska 2047 SC nu i Hubbrhuset konstruera och installera en helt ny typ av experimentutrustning som man kallar för kunskapsmoduler med digital överbyggnad. I den digitala överbyggnaden tillåts besökaren att simulera arbetsuppgifter samtidigt som man genom gameifierat lärande utvecklar kunskaper om arbetets kopplingar till de naturvetenskapliga och tekniska ämnen man läser i skolan samt även till hållbarhetsaspekter kopplat till arbetsuppgiften.

 

Vad kan du berätta om Science Center 2047?

2047 Science Center har 30 medarbetare, merparten är högt utbildade pedagoger, varav flera dessutom är ingenjörer. Verksamhetens pedagoger spetsutbildar 25 000 unga årligen och närmare 2000 lärare fortbildas varje år. 2047 Science Center bedriver modern labbundervisning och har tillgång till den senaste avancerade tekniken. Undervisning och kompetensutveckling äger rum såväl i befintliga lokaler i Borlänge, som hos uppdragsgivare och samarbetspartners. 2047 Science Center har i allt högre utsträckning blivit ett nav som kopplar samman skola, akademi och näringsliv.  Genom en kraftfull verksamhetsutveckling de senaste åren är 2047 Science Center idag en viktig pedagogisk arena för inspiration, lärande och innovation. En viktig del i 2047 Science Centers ständiga utvecklingsarbete är samverkan med akademi och näringsliv. 2018 utsåg skolverket 2047 SC till landets ledande Science Center på detta område.

På pedagogisk och vetenskaplig grund utbildar, vidareutvecklar och inspirerar 2047 Science Center till utbildningsinsatser som är avgörande för att vår region ska vara konkurrenskraftig både nu och framledes. Verksamhetens utgångspunkt är samhällets utmaningar och efterfrågade kompetenser. 2047 Science Center har, genom fortsatt utvecklingsarbete för avsikt att, nu tillsammans med aktörer i värdekedjan runt skog och stål, utveckla vad vi väljer att kalla innovationsmiljöer för kunskapsutveckling och lärande. Dessa syftar till att skapa attraktionskraft för framtidsyrken inom de branscher som nyttiggör material och produkter från skog och stål. Innovationsmiljöerna ska skapa helt nya förutsättningar för lärande genom digitalisering och gamifiering, samt bidra till att göra vår region till ett nationellt föredöme gällande att främja och säkra framtidens kompetensförsörjning. Det ska ske genom utveckling och samverkan mellan flera viktiga samhällsaktörer.

2018-08-02

Byggnormer och föreskrifter

När en byggnad skall uppföras schaktas det översta lagret, humuslagret* bort och det är vad som nu kan ses i Hagaparksområdet. Didriksen Fina Hus AB utför och säkerställer mark och byggnation enligt de byggnormer och föreskrifter som gäller.

Vilka regler finns?

Vid nybyggnad och ändring av byggnader gäller plan- och bygglagen (2010:900), PBL.
PBL Plan- och bygglagen hittar du här

*Humuslager - Översta delen i marken som består av förna och nedbrutna växt- och djurdelar.

2018-07-25

Första spadtagen för trädgårdsstaden

Om du passerat Hofors har du säkert inte undgått den aktivitet som sker i Hagaparken. Byggprocessen har påbörjats och Didriksen Fina Hus AB är den entreprenör som har fått uppdraget. Just nu är det mitt i semestertider och arbetet med att färdigställa växthusen kommer att återupptas efter sommarsemestern och det förväntas vara klar i februari.

Vill du veta mer om Trädgårdsstagen? 
Här hittar du ett FAQ

 

2018-04-20

Lär dig det senaste inom e-handel

 

DATUM: 16 maj

PLATS: Hofors Järnvägsstation, Bruksvägen 103, Hofors

 

08:30-09:15

Megatrender inom e-handeln

 

• Så påverkas traditionell handel av e-handeln.

• Kunden har aldrig varit mera kung.

• Mobilen tar över.

• Amazonifieringen av Sverige.

• Kina kommer.

• Hemleveranser.

 

09:30-10:15

Därför lyckades Sveriges

största e-handel

• Så har företag som Apotea, Lykos och Daniel Wellington lyckats bygga miljardföretag på kort tid.

• Så har mindre detaljhandlare som Smile byggt en stark nätkanal?

• Få hygienfaktorerna på plats.

 

10:15-10:45

Frågestund

 

Anmälan till info@msehc.se senast fredagen den 11 maj 2018

 

Pris:

Är du redan medlem: 0 kr

Bli medlem – medlemspris direkt: 600 kr

Bli inte medlem – välkommen ändå: 750 kr

No show – avgift om du inte kommer: 300 kr

 

Ange eventuella särskilda behov, allergier etcetera när du anmäler dig.

 

Hoppa på e-handelståget till

Hofors! Helt gratis!

 

 

RESENÄRER FRÅN GÄVLE RESENÄRER FRÅN BORLÄNGE

Från Gävle via Sandviken till Hofors Från Borlänge via Falun till Hofors

Avg. Gävle C 07.22
Avg. Sandviken 07.38
Ank. Hofors 08.00

Avg. Borlänge C 06.56
Avg. Falun C 07.14
Ank. Hofors 07.45

 

RESENÄRER TILL GÄVLE RESENÄRER TILL BORLÄNGE

Från Hofors till Gävle via Sandviken Från Hofors till Borlänge via Falun

Avg. Hofors 10.47
Ank. Sandviken 11.15
Ank. Gävle 11.35

 

 

Avg. Hofors 11.02
Ank. Falun C 11.27 
Ank. Borlänge C 11.45

 

 

2018-03-05

FAQ Framtid Haga

Vad händer med Trädgårdsstaden och Framtid Haga?
Här finns en sammanställning på några av de funderingar som finns.

Vad är Framtid Haga

Framtid Haga består av två delar, Trädgårdsstaden och Kunskapsstaden. Hela projektet och är ett strategiskt initiativ för nytänkande som ger kommunen nya möjligheter för arbete, företagsamhet och näringslivs­utveckling. Initiativet omfattar både gröna näringar och kunskapsföretagande.
Grundtanken är att få fler företag, fler arbetstillfällen och fler skattebetalare och färre i utanförskap i Hofors kommun.

Vad omfattar Trädgårdsstaden

Att skapa en utvecklingsmiljö för fler arbetstillfällen, möjligheter till arbetsmarknadsinträde, tekniska lösningar, evenemang, marknadsföring mm inom den gröna sektorn. Trädgårdsstaden är en viktig infrastruktursatsning som ger effekt på många områden som integration, inkludering, besöksnäring och företagande.
Trädgårdsstaden ger exempelvis en fokuspunkt för besöksnäringen som inte finns idag och ger nya möjligheter för det naturliga stoppet i Hagaparken som kan fånga upp genomresande från E16

Vad omfattar Kunskapsstaden

Kunskapsstaden handlar om att både skapa en fysisk infrastruktur och ett mentalt utrymme för att utveckla och dra till sig kunskapsorienterade verksamheter. Det är ett sätt att göra kommunen relevant i en kunskapsvärld där digitalisering och globalisering trycker på. Den synligaste delen är idag Science Center som är en konkret kunskapsbärare på en plats som redan förknippad med kunskap – dvs Hagaskolan.

Historia

Planering och framtagandet av strategin har omfattat cirka två år av förberedelse. Vintern 2015 lämnades ansökan till förstudie till Region Gävleborg och beviljades. Förstudien pågick 1/8 2016-30/6 2017.

Vad har förstudien kostat

Förstudien omfattade 1,8 miljoner kronor, 900 000 från Region Gävleborg och 900 000 från Hofors kommun. Det är svårt att uppskatta direkta kostnader för individuella delar, men av totalen har Trädgårdsstaden kostat ca 260 000. Resterande har gått till övriga delprojekt i förstudien Framtid Haga.

Vem äger projektet

Initiativet Framtid Haga drivs av Entré Hofors i samverkan med kommunen. Fram till september har Förstudieprojektet och det praktiska utvecklingsarbetet i sin helhet drivits av Entré Hofors. Det fort­satta arbetet delas upp. De delar som omfattar Kunskapsstaden skall under en tid fortsatt vara kopplat till Entré Hofors.
När nu Kommunfullmäktige fattat beslut om Trädgårdsstadens - steg 1 övergår det fortsatta huvudansvaret för den delen till kommunledningen. I praktiken är det Arbetsmarknadsrådet som tar det konkreta ansvaret att förverkliga konceptet Trädgårdsstaden med verksamhet. Arbetsmarknads­rådet kommer att rapportera till Kommunstyrelsen och Hoforshus kommer att ansvara för projektering och byggnation.

Vilka är samarbetspartners i Trädgårdsstaden

(besöksnäring och företagande). Rådet kommer att skapa en eller flera arbetsgrupper för det praktiska arbetet. Det är viktigt att de som vill skapa nya möjlig­heter och bidra till fortsättningen får/kan vara med. I arbetet med att förverkliga Trädgårds­stadens kommer Arbetsmarknads­rådet att också knyta till sig olika viktiga kompetenser, organisationer och företag.

Vilka gynnas av det här

Övergripande hela kommunen. I förlängningen ska de ge fler människor i arbete vilket genererar skatteintäkter, kommunen kan få färre i utanförskap. Med fler som inkluderas och får möjlighet att bli en del av och bidra till samhället får vi också mindre kostnader för kommunen. Trädgårdsstaden ska också kunna ge fler möjligheter till företag, och nya sociala och kommersiella företag inom gröna sektorn och motsvarande effekter i besöksnäringen.

Vad händer nu

Konceptet och Framtid Haga fortsätter att förädla det som tagits fram under förstudien. Kunskaps­staden och dess olika delprojekt förväntas liksom Trädgårdsstaden att utvecklas och förväntas fortsätta i sin egna former.

Vad händer nu när det blivit ja till Trädgårdsstaden steg 1.

Byggprocessen och utvecklingen av själva konceptet har startas och förväntas bli färdig maj 2019

Kostnader för att genomföra etablering av växthus

24 miljoner.

Hur finansieras det

Ur kommunens egen kassa.

Vad kommer att odlas i växthusen

Enligt plan kommer till en början fokus att ligga på orientaliska grödor vilket hänger ihop med att det finns kunskap inom det området och det även är produkter med högt transportinnehåll. Samtidigt är odlingen en av många aktiviteter, utvecklingsområden och inriktningar som kommer att vara i växt­husen och trädgårdsstaden. Växthusen är en infrastruktur som ger många möjligheter. Avsikten är att bland annat kunna bedriva utveckling och kanske forskning inom teknik, klimat och odling, test av grödor och driftsformer, eventverksamheter, kafé och servering, e-handel, klimat & hållbarhet, teknisk utveckling, utbildningar mm.

2017-03-13

SE VISIONSFILMEN

 

Förstudien Framtid Haga är det första steget att förverkliga en stark vision i två huvudinriktningar, Trädgårdsstaden och Kunskapsstaden. Förstudien har fler delprojekt och allt skall slutrapporteras och redovisas den 31 maj i år. Den övergripande målsättningen är att FRAMTID HAGA med Kunskapsstaden och Trädgårdsstaden ska utvecklas till ett långsiktigt hållbart koncept med fasta etablerade verksamheter och en plattform för innovation, entreprenörskap, företagsutveckling, integration och besöksnäring.

Hagaparken och Hagaskolan är två tillgängliga och offentliga miljöer och i förstudien har man en vision om hur området kan se ut och i denna film kommer ni att få ta del av detta.

2016-12-05

Artikel om Företagare för Miljön

En artikel i Gästriklands tidning om delprojektet Företagare för Miljön. För mer information hänvisas till
http://gastriklandstidning.se/2016/12/foretagare-i-nytt-natverk/